Review sopraan saxofoon Amati ASS-62

  • Posted on: 24 September 2015
  • By: Mark

In September 2015 kwam dit instrument voor een reparatie (valschade) naar MRO saxofoons. Er is tevens een onderhoudsbeurt uitgevoerd. Omdat deze moderne Amati saxofoons niet zo veel voorkomen was dit een uitgelezen kans om de sax eens uitgebreid te testen.

In de vakhandel zie ik de volgende advertentie :
SOPRANSAXOPHON ASS 62, Professional model, Long model
One piece body and neck , Bell: 90mm , High F# key
Adjustabel thumb rest, Goldlacquer 
Complete with deluxe wood case and hard rubber mouthpiece.
PRICE: 1.150,00 EURO

Op de website van Amati vinden we de volgende informatie :
AMATI ASS-62 Bb Soprano Saxophone /DREAM/, intermediate long model, made of yellow brass. Goldlacquered body and keywork.

Het zou dus gaan om een intermediate model; de ASS-82 is het professionele model.  Ik had deze al gezien op MusikMesse in Frankfurt maar nog niet zelf getest.
Hierbij mijn persoonlijke bevindingen van deze ASS-62 (vergeleken met mijn Selmer SA80):

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1) De sax voelt wat zwaar aan. Het is een robuuste sax en het gebruikte materiaal van de body is waarschijnlijk wat dikker waardoor hij wat zwaarder is.
2) De sax ligt wat minder comfortabel in de hand vanwege de duimsteunen: linker duimsteun is wat groot en rechter duimsteun is van flexibel kunststof.
3) Lakwerk ziet er prima uit, zowel op de body als op de kleppen.
4) De kleppen zijn wat grof afgewerkt (bramen) maar liggen goed in de hand.
5) Gebruikte puntschroeven zijn erg lang maar werken verder prima. Er zit weinig speling in het kleppenwerk.
6) Er is goed nagedacht over optimalisatie van kleppenwerk ten opzichte van de concurrentie. Alles past prima in elkaar.
7) De gebruikte assen zijn helaas van mindere kwaliteit. Jammer : dit veroorzaakt op termijn problemen.
8) Ook de kwaliteit materiaal van de kleppen is matig. De stijfheid laat te wensen over: de kleppen buigen gemakkelijk. Hierdoor is de sax gevoelig voor val- en stootschade.
9) De sax laat zich makkelijk afstellen door de instelschroeven.
10) Gebruikte polsters zijn van redelijke kwaliteit: kurk is hier en daar wat slordig aangebracht.
11) Bijgeleverde koffer is prima in orde.
12) Klank is vol doch ietwat schel. De sax spreekt goed aan: er is wel duidelijk verschil in klank tussen lage en midden oktaaf.
13) Stemming in het hoge register (vanaf C) is te hoog.

Conclusie : de Amati ASS-62 is een heel aardige sopraansaxofoon. Betreft een Europees product in de middenklasse, dat echter wel aardig aan de prijs is. In deze prijsklasse zijn weinig sopraansaxofoons te vinden. Kwaliteit en afwerking van de ASS-62 is voldoende. Jammer van de matige kwaliteit van de assen. Omdat de sax wat zwaar is lijkt hij minder geschikt voor kinderen. Concurrentie heeft hij van de Jupiter JPS-547, die mijn persoonlijke voorkeur heeft en wel kindvriendelijk is vanwege het gewicht en klank.

Na de onderhoudsbeurt zijn vele detail-foto’s gemaakt zodat U een goede indruk krijgt van deze saxofoon. 

Nieuws item: