Yanagisawa A4 Altsax

  • Posted on: 24 December 2022
  • By: Mark

De Yanagisawa A4 altsaxofoon wordt beschouwd als het eerste  semi-professionele instrument van Yanagisawa. Ze werden gebouwd vanaf 1966 to midden jaren ´70. Er is online niet al te veel informatie te vinden over deze saxen, maar ik heb dit verzameld en aangevuld met mijn eigen waarnemingen.

De A4 werd gebouwd onder diverse namen en heeft nog geen Yanagisawa benaming op de beker, doch het Yanagisawa logo is altijd gestempeld onder het serienummer. Destijds werden ze geproduceerd onder de naam Whitehall, Astro of Dorado. Dit zijn dus geen zogenaamde stencils: het Yanagisawa logo verscheen op de beker rond 1980. Al deze saxen zijn handmatig gebouwd in Japan en van hoge kwaliteit. 

De A4 (en T4) zijn gemakkelijk te herkennen en wijken af van de opvolgers A5, die meer gebaseerd zijn op het Selmer kleppenwerk. Lage B en Bb kleppen hebben een ander mechanisme, het linker pink plateau is anders, de pants guard ontbreekt, metalen duimsteun, geen hoge Fis, andere vorm van rechter Fis klep en (als belangrijkste) een compleet andere boring. De nek opening diameter is 25.5 mm, in plaats van de standaard 24.7 mm. Dit zorgt voor een meer donkere en gecentreerde klank. 

Nieuws item: