Modificatie linker pink plateau Buescher 400 bariton saxofoon

  • Posted on: 26 August 2015
  • By: Mark

Op verzoek van een klant heeft MRO saxofoons een modificatie uitgevoerd aan het linker pink plateau van een Buescher 400 bariton saxofoon. Dit instrument is enkele jaren geleden reeds door ons compleet gereviseerd : de klant wilde graag een onderhoudsbeurt laten uitvoeren om zijn sax in top conditie te houden.

Normaal gesproken zorgt het linker pink plateau van vrijwel iedere vintage bariton saxofoon voor problemen omdat het zwaar loopt. Dit wordt veroorzaakt door de lange assen en dikke veren, in combinatie met directe overbrenging op de kleppen. Moderne saxofoons hebben een ander systeem en lopen veel lichter.
De modificatie die MRO Saxofoons heeft uitgevoerd zorgt er voor dat de kleppen van het linker pink plateau optimaal op elkaar zijn afgesteld, en de wrijving tussen de kleppen zo klein mogelijk wordt.

Uitgangspunt is dat de kleppen zonder speling afgesteld zijn. Vervolgens gaan we de veerspanning van de Gis klep optimaliseren. Deze bestaat uit twee veren die elkaar tegenwerken. Uiteraard moet de Gis klep wel normaal open gaan, maar er valt vaak winst te behalen door deze veren lichter af te stellen. De veer van de klep zelf moet nog net openen als de saxofoon horizontaal wordt gehouden met de klep naar boven, dan kan de veer van de overbrenging naar het plateau hierop worden aangepast. Dit is belangrijk omdat deze veer altijd wordt meegenomen bij indrukken van lage Cis, b en Bb. Hoe lichter het Gis mechanisme, hoe lichter het gehele plateau mechanisme.

Nu kunnen we de individuele veren van Cis, B en Bb afstellen. Dit zijn dikke veren en dit kost wat meer moeite, maar vaak zijn ze strakker afgesteld als nodig. Optimale instelling; de kleppen mogen niet stuiteren of door beweging van de sax vanzelf sluiten.

Nu de veerspanning gecorrigeerd is gaan we verder met het minimaliseren van de wrijving tussen de toetsten van het plateau. Probleem is dat de amber rollers van het kleppenwerk de beugel van de Gis overbrenging raakt. Dit is een ontwerp fout van Buescher. Dit kan op twee manieren worden opgelost : de beugel van de Gis klep smaller maken zodat de roller niet meer worden geraakt, of de beugel voorzien van een dunne strook techkork met daarop een strookje teflon (zie foto). Om de saxofoon origineel te laten heeft de klant voor de laatste oplossing gekozen. Tevens komen hierdoor alle kleppen van het plateau op exact dezelfde hoogte te liggen.

Het eindresultaat : het linker pink plateau loopt veel lichter en sneller en kan nu zonder veel moeite worden bediend. 

Deze modificatie kan ook voor uw saxofoon worden uitgevoerd door MRO Saxofoons !!!

Nieuws item: