Buffet Crampon klarinet : verschil tussen RC en E13

  • Posted on: 4 November 2017
  • By: Mark

In november 2017 heeft MROsaxofoons twee populaire klarinetten van Buffet Crampon tegelijkertijd gereviseerd. Dat was tevens een prima kans om eindelijk eens nauwkeurig te bepalen wat de daadwerkelijke verschillen zijn tussen deze twee types. De RC wordt beschouwd als het instap-professionele model; de E13 als een Intermediate model. Omdat ik beide types al vele malen eerder heb gereviseerd had ik al in gedachte dat de verschillen minimaal waren, zeker bij de oudere modellen.

De RC met serienummer F325190 en de E13 met serienummer K144848 zijn beide verzilverd en al op leeftijd. Een E13 met prefix K heeft eigenlijk nog de 'oude' serienummer range van de Evette Schaeffer : de voorganger van dit model.

Na grondige bestudering van zowel de kleppen als de houten hoofddelen zag ik (zoals verwacht) nauwelijks verschillen. Kleppenwerk van beide delen is uitwisselbaar en identiek, met uitzondering van de RH B klep. Alle toongaten zijn identiek en van gelijke diameter.

Hierbij de twee verschillen :
1) De boring is minimaal anders ( 14.90 - 14.70 voor de RC en 14.90 - 14.55 voor de E13).
2) de RC gebruikt een as voor de RH B klep op het onderste hoofddeel; de E13 gebruikt hier twee pivot-schroeven. Ook de stud op het houten deel is iets anders (zie laatste foto's). Bij de E13 is de afstand tussen beide studs langer: de linker stud is vastgezet met een schroef.

Op de foto's is de RC boven afgebeeld en de E13 onder.

Nieuws item: