Altsax Buescher Aristocrat I versus Big B : identiek?

  • Posted on: 10 June 2020
  • By: Mark

Al geruime tijd zoek ik naar betrouwbare informatie omtrent de verschillen tussen de diverse Buescher altsaxofoons. Regelmatig heb ik 1 type in mijn collectie, momenteel heb ik de beschikking over zowel een Aristocrat Serie 1 als twee Aristocrat Big B altsaxen (1 ligt al geruime tijd hier voor revisie). Omdat twee saxen in zeer goede (originele) staat zijn heb ik besloten om ze beide op de werkbank te leggen en een complete onderhoudsbeurt te doen. Dat geeft me de ideale gelegenheid om beide saxen nauwkeurig te vergelijken en metingen te doen. Het betreft de volgende saxen :
a) Buescher Aristocrat Serie 1, serienummer 280114 (begin 1941)
b) Buescher Aristocrat Big B, serienummer 295713 (begin 1945)
c) Buescher Aristocrat Big B, type 140 , serienummer 330679 (mid 1949) : voor revisie.

Hierbij mijn waarnemingen :
1) De Aristocrat Serie 1 heeft een ander type kleppenbeschermer voor de lage B en Bes (art deco stijl, gelijk aan New Aristocrat). De Big B heeft de ´railroad´ type kleppenbeschermer (met aanslag).
2) De Aristocrat Serie I heeft een eenvoudige (oude stijl) ronde body-beker verbinding, de Big B heeft een V-vormige vierkante verbinding.
3) Uiteraard is de gravering anders : de Big B heeft de kenmerkende grote B op de beker.
4) Verdere verschillen?....... GEEN! 

Er zijn verder geen verschillen tussen beide type saxen. Boring is identiek, nek is uitwisselbaar, toongaten zijn identiek, kleppenwerk is identiek, beker diameter is identiek..... Ik heb het complete kleppenwerk van de Big B gemonteerd op de Aristocrat serie I : het paste zonder enig probleem en zonder nieuwe afstelling! 

Conclusie : er is eigenlijk geen technisch verschil tussen de Aristocrat Serie I en de Aristocrat Big B. Zowel body als kleppenwerk zijn identiek. De klank van beide types moet dus ook identiek zijn, enige verschil kan liggen in de nek. Nek type 01 is de standaard nek, zoals op alle latere saxen geleverd.